Ağız ve Çene Cerrahi Kliniği İşlemleri
1- Ameliyat öncesinde işlemi yapacak hekimiz yada yönlendirdiği hekim tarafından en baştan muayene yapılması gerekmektedir. Başka bir merkez yada hekim tarafından verilen bilgi, işlem talimatları veya ameliyat şekli hakkındaki karar kabul edilmeyebilir. Hasta muayenesi yapılmadan ameliyat tarihi veya ameliyat şekli hakkında bilgi verilmeyecektir.
2-Ağız,Diş ve Çene Cerrahisine yönelik muayene ve cerrahi işlemler ilgili dalın uzmanı tarafından yapılmaktadır .İlgili uzmanın bilgisi dahilinde başka bir görüş gerekli olur ise diş hekimlerinden, diş hekimliğinin diğer uzmanlık dallarında görevli uzman diş hekimlerinden veya Tıp Fakültesinde İlgili branşın uzman hekimlerinden Konsültasyon, Muayene veya Tahlil vb. İşlemler hastadan istenebilir.
3-Muayene öncesinde hastalardan şikayetleri veya mevcut hastalıkları ile ilgili sözel bilgilerin veya gerekli evrakların tahlillerin (Röntgen(Film),Rapor, Konsültasyon, Tahlil sonucu, Takip Formu vs) eksiksiz ve tam doğru olarak hekime teslimi hastanın sorumluluğundadır. İlgili bütün evraklarınızı yanınızda getiriniz. Muayene ve ameliyat esnasında bilerek yada bilmeyerek yanlış ve eksik bilgi verilmesi yada eksik evrak tebliği sonucunda oluşacak komplikasyonlardan hastanın kendisi sorumludur.
4- Aspirin, coumadin, heparin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kanama bozukluğu hikayesi, herhangi başka bir ilaç kullanımı, bulaşıcı hastalıklar(hepatit B ve C ,HIV,AIDS vb), kalp veya damar cerrahisi hikayesi, kronik veya doğuştan gelen kalp hastalıkları, kalp doktorunuzun işlem öncesinde çeşitli nedenler ile antibiyotik kullanımı(antibiyotik profilaksisi,) tavsiyesi ,kemik erimesi (osteoporoz) ve tedavisi için ayda –yada haftada 1 kullanılan iğne ve tablet şeklinde ilaçlar(bonviva-Zometa vb.), prostat büyümesi nedeni ile damardan ilaç kullanım hikayesi, kemoterapi yada radyoterapi hikayesi, geçmişte ağız içinden yada vücudun başka bir bölgesinden ameliyat olmuş olma, tiroit veya guatr hastalıkları ,şeker hastalığı (Tip I ve II Diyabet) ve düzenli İnsülin kullanımı, nefes darlığı, hamilelik veya çocuk emzirme durumu ,epilepsi hikayesi, kortizon ve benzeri ilaç kullanımı ,daha önce herhangi bir ilaca yada etkene(yiyecek içecek vs.) bağlı alerji hikayesi, ,madde ve alkol kullanımı gibi size özel medikal durumları mutlaka hekiminize belirtiniz .Bu durumların işlem öncesinde kayıt altına alınması ve gerekli ise değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalık (hepatit B ve C ,HIV,AIDS vb.) taşıyıcı iseniz hekiminizi gerekli koruyucu ekipmanı kullanması konusunda uyarmanız gerekmektedir. Bu bilgi hekiminizle sizin aranızda kalacaktır.
5-İşlem öncesinde muayene esnasında size işlemin şekli, yararları ve oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi verilecektir.
14 Nisan 2022