Restoratif Diş Tedavi Hizmetleri
27 Kasım 2024

Restoratif diş tedavisi nedir?

RDT, diş dokularının çürük, travma, diş sıkma gibi çeşitli nedenlerle meydana gelen madde kayıplarının veya konjenital (doğuştan gelen) yapısal problemlerin (renk, şekil, boyut) çeşitli materyallerle tedavi edilmesidir. Böylece dişlerin anatomik, fonksiyon ve estetik özellikleri geri kazandırılır.

Restoratif diş hekimleri modern diş hekimliği kapsamında karjoloji (çürük bilimi), operatif ve estetik diş hekimliği alanlarında uzmanlaşmışlardır.

RDT nasıl yapılır?

Tedavi prosedürleri lokal anestezi altında ağrısız bir şekilde gerçekleştirilirken; estetik uygulamalarda genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Tedavi süresi ve seans sayısı yapılacak işlemlerin türüne ve kapsamına göre değişmektedir.

İlk muayenede hastanın şikayetleri ve beklentileri belirlenerek, radyolojik ve ağız içi tetkiklerle teşhis ve tedavi planlaması yapılır.

Tedavi şekli ve uygulamaları uzman hekim tarafından kişiye özel yapılır.

Restoratif diş tedavisi uygulamaları bireylerin genel sağlığı ve estetik görünümleri üzerindeki olumlu etkileriyle, hastaların hayat kalitesini arttırmayı ve gülüşlerini geri kazandırmayı amaçlar.

RDT’ inde kullanılan yöntemler

1.     Dolgu uygulamaları: Çürük, travma veya gelişimsel defektler sonucu ve kanal tedavili hasar görmüş diş yapılarının amalgam, kompozit, cam iyonomer ve fiber dolgu gibi materyallerle biyomimetik (doğal yapısına uygun) olarak yeniden oluşturulmasıdır. Dişin daha fazla harap olmasının önüne geçerek ağrı ve hassasiyet gelişmesini önler. Günümüzde daha çok diş renginde restorasyonlar yapılır.

2.     Protetik işlemler: Dolgu yapılamayacak kadar hasar görmüş dişlerin laboratuvar ortamında hazırlanan restorasyonlarla tedavisidir. Kron ya da kaplamalar dişlerin dayanıklılığını arttırıp ömrünü uzatırken; köprüler komşu dişlerden destek alarak diş kaybı olan bölgelerde eksik dişlerin yerini tamamlar. Protetik restorasyonlarda porselen, seramik veya zirkon gibi diş renginde materyaller kullanılır. Tedavi prosedürü preparasyon (dişlerin hazırlanması), ölçü, prova ve simantasyon (dişlerin yapıştırılması) gibi birkaç seans süren aşamalardan oluşur.

3.     İmplantoloji: Dental implantlar diş eksikliklerinde çene kemiğinden destek alan titanyum vidalardır. Çene kemiği içerisine yerleştirilen implantlar eksik dişlerin kökleri yerine geçerek doğal dişleri taklit eder. Çenelerin aktif olarak çiğneme fonksiyona dahil edilmesiyle, kemik kayıplarının da önüne geçilmiş olur.

4.     Kanal tedavisi: Dişlerde çürüğe neden olan bakteriyel toksinlerin diş dokuları içinde ilerleyerek, dişlerin merkezinde bulunan sinir uçları ve kan damarları gibi canlı dokuları enfekte etmesi sonucu kanal tedavisi yapılır. Canlılığını kaybeden enfekte dokular çeşitli medikamentlerle temizlenir. Tedavi edilmediği durumda enfeksiyon kök kanalları içinde ilerleyerek çenelerde apselere, şiddetli ağrılara ve yüzde şişliğe neden olabilir.

5.     Periodontal tedaviler ve pembe estetik: Diş eti, çene kemikleri ve dişlerin çevre destek dokularında yıkıma sebep olan hastalıkların kontrol altına alınması için mekanik temizlik veya ilaç tedavisi gibi işlemleri kapsar. Çevre dokuların dişlerle olan uyumunu sağlamak amacıyla diş eti rengi, formu ve görünürlüğü üzerinde yapılan cerrahi işlemler de periodontal tedaviler arasında yer alır.

6.     Beyazlatma (Bleaching): Diş renginin doktor kontrolünde kimyasal veya ışın tekniğiyle oksidan ajanlarla ağartılması işlemidir. Seans sayısı hastanın beklentisi ve dişlerin yapısına göre belirlenir. Beyazlatma sonucu dişlerin rengi bir veya birkaç ton açılabilir. Hastanın beyazlatma işlemi için uygun olup olmadığı ve diş renginin ortalama ne kadar açılacağı ön muayene ile belirlenir.

7.     Bonding uygulaması: Dişlerde var olan veya sonradan gelişebilen diastema (dişlerin arasının açık olması), kırık, renk değişimi ve şekil bozuklukları gibi hafif ve orta derece problemlerin, dişler üzerinde herhangi bir kesim işlemi ve madde kaybı olmadan estetik materyallerle restore edilmesidir. Daha ileri bozukluklar ortodondi veya protetik tedavileri gerektirebilir.

8.     İndirekt restorasyonlar: Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin kalan sağlam dokularını tamamlayarak dişe destek olan ve tekrar fonksiyon kazanmasını sağlayan seramik restorasyonlardır. Arka dişlerde inley ve overley; ön dişlerde lamine (yaprak porselen) şeklinde yapılır.

9.     Gülüş tasarımı ve estetik düzenlemeler: Çapraşıklık, asimetri, renk uyumsuzluğuna sahip veya gelişimsel olarak defekte sahip dişlerin görsel olarak iyileştirilmesi işlemlerini kapsar. Bu amaçla beyazlatma işlemi, estetik dolgular, porselen restorasyonlar ve kompozit veneerler uygulanabilir. Yüz şekli, çene kemikleri, diş eti uyumu, dişlerin boyutu ve simetrisi gibi parametreler göz önünde bulundurularak, hastanın beklentileri doğrultusunda planlama yapılır. Restorasyon öncesi yapılan beyazlatma işlemiyle dişlerin uzun süre beyaz kalması sağlanırken ve tekrar renklenmesinin önüne geçilmiş olur.