İYİ UYGULAMA ÖRNEĞİ
Lüleburgaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak Çevre Şehircilik Bakanlığının Sıfır Atık projesine destek olmak ve halkımızda farkındalık yaratmak amacıyla başlanılmıştır.
Uygulama Adı: Sıfır Atık
Sağlık Tesisi Adı: Lüleburgaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Neden İhtiyaç Duyuldu: Çevre Şehircilik Bakanlığının Sıfır Atık projesine destek verilerek daha temiz çevre ve daha temiz dünya anlayışıyla tüm atıkların yerinde ayrıştırılması amacıyla uygulamaya başlanmıştır.
Hangi Alanda Uygulandı (Hasta ve Hasta Yakınları, Çalışanlar ,Hastane Yönetimi):
Hasta ve Hasta yakınları, Tüm Çalışanlar
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 2020 Aralık ayından itibaren uygulanmaktadır.Sürekli uygulanmaktadır.
Nasıl Uygulandı: Atıkların toplanacağı sıfır atık kovaları alındı, geçici sıfır atık depolama alanları oluşturuldu. Ağız ve Diş Sağlığı merkezimizin belirli noktalarına ayrıştırma kutuları yerleştirilerek ayrıştırma işlemine başlandı. Tüm personele eğitim verildi. Atıkların yerinde ayrıştırılması yapılarak geri dönüşüme kazanılması sağlandı.
Kim tarafından uygulanabilir: Tüm personel, hasta ve hasta yakınları tarafından
uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Sıfır atık uygulaması ile atık oluşumunun en aza indirilmesi, su tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlandı.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Hasta bekleme alanlarındaki Atık ayrıştırma kovalarında uyum tam anlamıyla sağlanamıyor.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Atık Ayrıştırma Kovaları amblemlenirken atığın atıldığı kapak kısmına atık türü tanımlayıcı görseller veya yazı konulması ayrıştırmayı kolaylaştırmaktadır.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık tesislerinde uygulanabilir.